Naslovna strana  |  Galerija  |  Novosti  |  Kontakt  |  WEBMAIL |
 29 . 06 . 17    Naslovna

 

 

 

 

 

 

  Naručivanje izvoda

NARUČIVANJE DOKUMENATA

   
ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА


karta opstine
Karta opštine

Plan Vladimiraca

VREME

 

 

 

 

Verzija za stampu   
Posalji stranu   

Савиндан, школска слава

Школе у Србији обележавају данас Светог Саву, Дан духовности и школску славу, у част првог српског архиепископа и просветитеља, кога је највећи број школа обележио пре два дана, по препоруци Министарства просвете.

Владимирачке школе у петак 25. јануара су обележиле Савиндан тако што су одржали само приредбе док у недељу 27. јануара на Савиндан одржанe су свечаности уз доделу признања и награда, ломљење славског колача као и свечани славски ручак за све учеснике и званице.

Ове године је поред тога што је школа додељивала књиге, и Општина Владимирци доделила књиге најбољим ученицима а као посебан поклон Основној школи у Владимирцима општина је поводом Савиндана поклонила и један сто за стони тенис.

Директор Основне школе "Жика Поповић" Владимирци Драгослав Михаиловић се у свом обраћању присутнима, посебно захвалио Општини Владимирци и њеном председнику Владици Марковићу на, не само овом лепом гесту већ и на доста тога што је општина до сада учинила за целокупно образовање на нивоу наше општине.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.


      Administrator
   Vlajković Darko
sovlad@vladimirci.org.rs